zaterdag 7 februari 2015

Nog een beetje onwennig maar het komt in orde

Dag beste lezers,

Laat ik mezelf even voorstellen.
Mijn naam is Kurt Van de Veire.
Ik woon in Zelzate en ik ben 38 jaar.
Ik ben opgegroeid in het landelijke Zomergem waar mijn ouders een fietsenzaak hebben.
Uiteraard was alles wat met een fiets te maken had bij ons met de pap in de mond ingelepeld.

Na mijn studies en opleiding als fietsenmaker ben ik in samenspraak met mijn ouders begonnen in een tweede zaak in Zelzate waar ik tot op heden nog steeds werk.

In mijn jeugd ben ik op de leeftijd van 14 jaar begonnen met wielrennen en veldrijden.
Een grootwinner was ik niet maar ik deed het met passie.

Na een zware valpartij met gedwongen stoppen met wielrennen op de leeftijd van 21 jaar ben ik in een diep zwart gat gevallen.
Ik liet me volledig gaan in overvloedig eten en drinken en tot in de vroege uurtjes feesten.
Met als gevolg dat ik na enkele jaren op een gewicht van 168 kg was gekomen.

Pas nadat er bij mij de diagnose werd gesteld van suikerziekte, diabetes, extreem hoge bloeddruk, slaapapneu en na een beroerte heb ik de stap gezet om met de hulp van een Gastric Bypass en veel dieten en terug beginnen sporten mijn morbide obesitas te proberen overwinnen.

Dit ging niet van een leien dakje.
6 maand nadat ik geopereerd was hebben mijn ouders me gevonden in huis op sterven na dood door een zware maagbloeding.

In het ziekenhuis hebben ze vastgesteld dat ik dankzij de mislukte operatie met 4 maagzweren zit en die kunnen ze niet wegnemen omdat ze op een heel delicate plaats zitten met als risico dat mijn maag kan scheuren.

Ik heb nu blijvende bloedarmoede en bijna elke dag pijn en last.

Toch blijf ik het leven positief benaderen en na vele jaren niks te kunnen doen van sport ben ik 2 jaar geleden terug begonnen met fietsen.
Ik moet zeggen dat het een verademing was en nog steeds is om te kunnen genieten van elke trap die ik doe en elke meter dat ik afleg.

Door mijn gezondsheidproblemen is het voor mij heel moeilijk om meer dan 50 km te fietsen.
Ik benijd de mensen die de hele lange tochten kunnen doen.
Voor mij is 60 km hetzelfde als dat een gemiddelde sportieve fietser er 180 doet.

Na enkel maar met een racefiets en een mtb gereden te hebben is er nu voor mij een nieuwe wereld opengegaan.
Ik ben sinds kort eigenaar geworden van een Quest velomobiel, die net als ik ook veel problemen met zijn gezondheid heeft gekend maar met mijn jaren ervaring als fietshersteller heb ik hen terug tip-top in orde gekregen.

Ik sta altijd open om eventuele verbeteringen uit te voeren aan de fiets want op het vlak van velomobielen ben ik een echte leek en veel dingen zijn toch doe het zelf oplossingen die de meeste mede eigenaars uitvoeren en ik sta perplex van de vindingrijkheid van de eigenaars.
Hoedje af voor deze mensen.

Dat was nu mijn inleiding over mezelf.
vanaf nu zal het enkel over de Quest gaan en mijn ervaringen in de fiets.

17 opmerkingen:

 1. ik kan je verhaal heel goed begrijpen ,want loopt beetje in zelfde lijn .
  ik ben ook moeten stoppen met wielrennen als 6jaar begonnen elk dag trainen en dan plots niks meer dood van men broer allemaal op 1maand tijd .
  dan 10jaar fotograaf geweest met plezier vrijwigglers geweest ;maar deed veel te veel ,problemen weg werken is niet slim ,nu fiets ik terug klein jaartje,met vallen en opstaan de ene dag is de andere niet ,soms kan maar 50km en dag achter 150maar wel op zeer traag tempo maar raak waar ik wil dat telt toch vind ik ,beetje ziek erna dat nemen er wel bij ,ik hoop dat nog heel plezier mag hebben van fietsen en hoop mekaar eens tegen te komen (fiets dahon)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. we zullen elkaar zeker nog vaak tegenkomen.
   ik vind dat je heel goed bezig bent met het fietsen.
   zaterdag ben ik in je buurt maar dan zal ik je niet herkennen van de vermoeidheid.
   ik heb wegens mijn problemen met mijn gezondheid amper kunnen trainen voor de ronde van vlaanderen maar rijden doe ik toch.
   het is ten ere van een heel dichte overleden vriend en dat geeft me de nodige motivatie om door te gaan

   Verwijderen
 2. Hallo Kurt, ik ga je blog toevoegen aan mijn leeslijst.. Je facebook stukjes waren ook al goed. Heel goed van je om door middle van beweging je gezondheid op een iets hoger niveau proberen te krijgen. De verhalen over lange afstanden: die zijn het resultaat van jaren oefenen. De 1e keer met een velomobiel wist ik na 40 km ook haast niet hoe ik naar huis moest komen. Probeer het rustig aan te doen en te genieten. Hoop dat we jaren plezier van je blog mogen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je wel Gert,
   ik heb je ook toegevoegd zodat ik je ook kan volgen.
   ik hoop het ook dat ik nog jaren kan genieten van deze nieuwe vorm van fietsen.
   en wie weet komen we elkaar eens tegen onderweg.

   Verwijderen
 3. Hallo Kurt,
  Ik heb je ook toegevoegde aan mijn lijst (gelesnuit).
  Veel plezier met de quest, kleine stapjes, en je komt er wel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je wel Ronald,
   ik heb je ook toegevoegd aan mijn lijst.
   het zijn inderdaad babystapjes maar elke stap vooruit is een stap in de goede richting.

   Verwijderen
 4. Hallo Kurt,

  Welkom in de wereld van VM-bloggers en natuurlijk Roeifietsende-bloggers :-)

  Ik heb je aan mijn bloglijst toegevoegd. Mijn blog lijkt alleen over Roeifietsen te gaan, maar sinds ruim 2 jaar rijd ik in een QuestXS en ook daarover schijf ik verhaaltjes.

  Goed dat je zelf je leven weer zo hebt opgepakt. Ook ik heb, zoals vele anderen, het één en ander voor de kiezen gehad. Mocht je het willen weten, dan is het wel in mijn blog te vinden.

  Gewoon gaan fietsen is toch simpelweg heel erg lekker en fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dag Wim,
   ik heb je ook toegevoegd aan mijn lijst.

   je hebt inderdaad ook al heel wat voor de kiezen gehad.
   ik vind je blog dik in orde.
   het is zoals je zegt simpelweg gaan fietsen is zalig en ontspannend

   Verwijderen
 5. Welkom in velomobielenland. Ik wens je vele gezonde en plezierige kilometers in je Quest toe.


  Groetjes

  Erwin en Tante Lies (strada191.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je wel Erwin,
   ik hoop het ook dat ik er nog vele jaren plezier kan aan hebben.
   ik heb je ondertussen ook al toegevoegd aan mijn lijst.

   groetjes kurt

   Verwijderen
 6. Waar beginnende velomobielrijders tegen aan lopen is dat de hogere massa ( dan een fiets ) accelereren veel energie kost en dit eigenlijk zeker de oorzaak is van uitputting en niet ver kunnen rijden.

  Het is dus zaak in het begin rustig te accelereren in een lichte versnelling. En te proberen routes te vinden waarbij je niet vaak moet stoppen of afremmen.

  Eenmaal op gang kost ~27 km/u in een Quest maar iets van ~80 W, wat niet eens genoeg is voor de richtlijn "dagelijkse gezonde beweging" wat betekend dat zelfs iemand met een matige conditie heeeeeeeeel ver zou kunnen rijden als ze maar eens op gang niet meer hoeven te stoppen.

  Uiteraard kost ook sneller willen rijden dan ~27 km/u steeds meer kracht zodat ook je verzetten tegen de "natuurlijke snelheid" van een velomobiel je sneller zal uitputten.

  Dus.....niet te snel optrekken, niet te snel wille rijden en proberen routes te nemen waarbij je niet continue moet afremmen en de massa weer helemaal moeten accelereren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ^^ Uiteraard passen de spieren zich uiteindelijk aan de belasting aan en wordt het makkelijker. Toch wil de velomobierijder liever niet onnodig vaak afremmen :-))

   Verwijderen
  2. dan is er toch iets mis met de uitlijning van mijn Quest want ik moet enorm veel kracht steken om 27 km/u te kunnen blijven rijden.
   het aanzetten is inderdaad wel zwaar maar ik doe het rustig aan en rij steeds in een kleine versnelling om te vertrekken.

   Verwijderen
 7. Hallo Kurt,

  Wat een levensverhaal! Goed dat je het weer op lijkt te pakken, dat is positief! Lekker op eigen tempo fietsen, dan bouw je op het gemak weer op, dan gaat het langzaam aan vast weer goed komen.
  Als fietsenmaker zal je vast nog uitdagingen tegenkomen bij de velomobiel, maar alles is op te lossen, ik heb mezelf ook veel aangeleerd!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Adri,
   ik heb inderdaad al wat uitdagingen tegengekomen aan de velomobiel maar als je er een beetje over nadenkt dan komt het meestal wel goed. en wat ik niet weet kan ik altijd wel ergens vragen. :)

   Verwijderen
 8. Dag Kurt, welkom als VM-er. Als je denk dat je sporing niet okee is, moet je eens het traploze sporingsysteem van Peter de Rond proberen zie zijn blog http://pdrond.blogspot.com/. Ik vond ook altijd dat mijn oude Quest zwaar trapte, maar dat is nu toch minder. Keuze van de juiste banden is ook belangrijk. Daarover is op de blog van Wim Schermer veel te vinden http://wimschermer.blogspot.nl/. Veel succes met het fietsen.

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je wel Johan, ik ga dat eens goed bekijken en er eentje maken.
   over de banden ben ik wel tevreden, ik lig nu vooraan met schwalbe schredder op en ik heb ook nog een paar durango liggen voor het geval ik eens wil wisselen.
   achteraan lig ik met een marathon op.

   Verwijderen